MALA VITA

Opzwepende melodieën uit de Balkan,MALA_VITA.jpg
explosieve ritmes uit Latijns-Amerika en teksten die rechtstreeks afkomstig zijn uit de donkere stegen van Napels, welcome to the world of Mala Vita! Deze zigeuners van de 21e eeuw weten op energieke wijze de wereld muzikaal in een notendop samen te vatten.


In het voorjaar van 2009 brengt één van Europa’s meest toonaangevende mestizobands een gloednieuw album uit: En Exilio, Spaans voor ‘in ballingschap’. De leden van Mala Vita hebben hun wortels liggen in verschillende Europese landen en de meesten hebben hun huis en haard moeten verlaten vanwege de verwoestende oorlog in ex-Joegoslavië. De desillusie en het gevoel van ontheemding van veel migranten is een belangrijk actueel thema en in het bijzonder voor deze band.


Via ijzersterke songs doordrongen van hoop, protest en melancholie werpen de leden van Mala Vita een kritische en originele blik op de globaliserende wereld.


Ook de Marokkaanse rapper Salah Edin (bekend van Nederlands Grootste Nachtmerrie) herkende zich in de ideeën en gevoelens over verbanning en is daarom te horen in het nummer ‘Ritmo di Protesta’ (Ritme van Protest), het openingsnummer van En Exilio.


En Exilio, de opvolger van het in 2007 verschenen Disorganizzata (geproduceerd door Gambeat, bassist in Manu Chao’s band Radio Bemba), is een energieke cross-over van balkanpunk, latin, reggae, rock en hiphop.


Ditmaal namen Mickael Franci (zang), Emil Kunto (accordeon) en Davor Lazi (gitaar) de productie voor eigen rekening in samenwerking met Zorko Opa, gitarist in de bekende Kroatische band FIT en eigenaar van de Zox Studio in Amsterdam. De bekende Belgische producer Werner Pensaert (van o.a. Zita Swoon en K..s Choice) heeft het album gemixt.


De roots van Frontman Mickael liggen in het zonnige Italië. De andere bandleden komen onder meer uit Bosnië, Servië en Kroatië, en daarmee is het internationale karakter van Mala Vita compleet. Nationaliteiten en achtergronden die nog niet zo lang geleden in een hevige oorlog waren verwikkeld komen samen in deze band, die zich laat gelden als een voorbeeld voor een nieuwe Europese generatie.

Mala Vita zingt in het Italiaans, Servo-Kroatisch, Engels, Spaans en Frans. Of noem het ‘Itañol’, ‘Franglais’ en ‘Bosniano’, want de tongval van de Malavitosi is even grenzeloos als hun muziek.


Sinds de oprichting in 2002 heeft Mala Vita zich in een duizelingwekkend tempo ontwikkeld. De band heeft vele podia in diverse binnen- en buitenlandse zalen en festivals beklommen. Met als hoogtepunten: driemaal Lowlands, een grote tour door Mexico, main stage Exit Festival in Novi Sad, Servië, tweemaal Noorderslag, Polé Polé op de Gentse Feesten, het Internationaal Film Festival in Zagreb. Daarnaast heeft de band verschillende malen getourd door Europa, in met name de Balkan, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. Ook won de band in 2005 een Essent Award.

De sound van Mala Vita laat zich niet gemakkelijk in één hokje duwen en dat is nou juist de kracht van deze mondiale muzieksensatie.

Website:
http://www.malavita.net