TOMMY EBBEN

Programmeurs Schippop: TOMMY_EBBEN.jpg
“Deze stomende folk-‘n-roll machine doet 2 juni Schipluiden aan. Tommy Ebben & The Small Town Villains brengen opzwepende roots-rock, afgewisseld met sferische ballades.”

Een jaar geleden verschenen Tommy Ebben & the Small Town Villains als vanuit het niets en maakten een vliegende start door. Nog vóór een officiële release stond de jonge band op het hoofdpodium van de Zwarte Cross 2010 en was hun single She Won’t Tell te horen onder een tv-reclame van Vodafone. Hun debuutalbum Dreamless Slumbers kwam uit in oktober 2010 en werd jubelend ontvangen. “Een uiterst fraai debuut”, schreef OOR. Trouw vond het “gruizig, doorleefd en zinderend van emotie”, en LiveXS noemde het “één van de knapste Nederlandse rootsplaten van het jaar”.

 
Er volgde een druk jaar met meer dan tachtig optredens, waaronder grote festivals (Zwarte Cross, Paaspop, Eurosonic, Dauwpop, Ribs & Blues en Oerol), radio (Radio 1, 2, 3FM en Kink) en een zeer succesvolle minuut in De Wereld Draait Door. Daarbij waren er de nodige personeelswisselingen.  Kai Liebrand werd de nieuwe bassist en als vijfde bandlid werd violist Matthijs Barnhoorn ingelijfd, die ondanks zijn jonge leeftijd al de rond de wereld tourde met legendarische folkrock-band Fairport Convention. Het mag dus best een opmerkelijke prestatie genoemd worden dat de band nog geen jaar na dato al met de opvolger van hun debuutplaat komt.
 
A Whisper To Arms heet deze tweede. En in plaats van voortborduren op de het geluid van het debuut,  slaat de band een nieuwe weg in. Dreamless Slumbers stond met beide voeten in de traditie van de Americana en de jaren ‘60/’70, maar A Whisper To Arms heeft een stevige voet in het Nu. Meeslepende, verhalende rock & roll, waarbij traditie plaats heeft gemaakt voor urgentie.
 
A Whisper To Arms is geen conceptalbum, maar heeft wel degelijk een overkoepelend thema. In het titelnummer wordt gezongen over de ‘ziekte van een generatie’; de mythe van de onbegrensde keuzemogelijkheden. Kinderen groeien de laatste paar decennia op met het idee dat alles mogelijk is en dat je je eigen toekomst volledig in eigen hand hebt. De desillusie is des te groter wanneer duidelijk wordt dat dit rooskleurige verwachtingspatroon drastisch moet worden aangepast. Niet voor niets is het aantal gevallen van depressie onder jongvolwassenen nog nooit zo hoog geweest als tegenwoordig en nog steeds stijgende.
 
Echter, het zijn niet de problemen die de boventoon voeren op dit album. Het gaat juist over de strijd om deze te overwinnen. Over niet genoegen nemen met een ogenschijnlijk comfortabel leventje, maar knokken om alles er uit te halen. Over de offers die je moet brengen om het innerlijke vuur niet te verliezen en te zijn wie of wat je wilt zijn. Jezelf niet met de stroom mee laten dobberen, maar er juist tegenin zwemmen. Een ode aan het omgooien van je leven.

 

 

Website:
http://www.tommyebben.com